HTML

LMP Zala megye

Az LMP Zala megyei szervezetének hírei, eseményei, rendezvényei. zala(kukac)lehetmas.hu

Üzeneteink

lehetmas.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Megint a régi lemez: korrupciótól bűzlik az ajánlószelvény-rendszer

2010.02.20. 17:42 LMP-Zala

Hatalmi visszaélések az ajánlószelvény-gyűjtésben

Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a Lehet Más a Politika az ország nyolc településén történt visszaélésekkel kapcsolatban. Az ajánlószelvényekkel való visszaélést ezúttal köztisztviselők és közalkalmazottak követték el.


Az ajánlószelvényekkel való visszaélés számtalan formája közül talán az a leginkább visszatetsző, melyet az LMP aktivistái olyan településeken tapasztaltak, ahol nem a posta, hanem a helyi köztisztviselők vagy közalkalmazottak kézbesítik az ajánlószelvényeket.
Az ilyen települések közül több helyen a kopogtatócédulák kézbesítésekor az önkormányzat nevében eljárók megfélemlítik a választókat, ha ők nem az általuk támogatni kívánt jelöltnek adják szelvényüket.
Az LMP-nek olyan esetről is van tudomása, hogy a település polgármestere és jegyzője járta végig a falut, és a választópolgároktól azonnal vissza is kérte a csak részben kitöltött ajánlószelvényt: a jelölt és a jelölő szervezet nevét - hol a Fideszt, hol az MSZP-t, hol a Jobbikot - már ők írták be. Ilyen jellegű visszaélések történtek a Tolna megyei Ozorán, Tolnán, Gerjen, Szedresen, Fürgeden, Faddon, a Nógrád megyei Pásztón, és a Baranya megyei Vajszlón.
Van olyan település, ahol az ehhez hasonló gyakorlaton felháborodva a választók nyilvánosan égették el ajánlószelvényeiket.
A parlamenti választások tisztaságának megőrzése és a hatalmával visszaélő sok kis Döbrögi megfékezése érdekében a Lehet Más a Politikai feljelentést tesz azzal a nyolc önkormányzattal kapcsolatban, amelyek munkatársai az említett módszerekkel sértették meg a törvényeket.

Budapest, 2010. február 19.

 

Ajánlószelvény-maffia helyett morális kauciót!

Már az idei kampányban is súlyos visszaélések, bűncselekmények elkövetését idézte elő az ajánlószelvényes rendszer. A Lehet Más a Politika az antidemokratikus jelöltállítási procedúra helyett a morális kaució bevezetését javasolja, melynek részleteit szombati sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely kampányfőnök ismertette.


A választható politikai alternatívák megjelenését erősen korlátozza az ajánlószelvénnyel történő jelöltállítás. A választók szabad döntése helyett a kopogtatócédulás rendszer visszaélésekkel és bűncselekményekkel tarkított működési mechanizmusa szelektál a pártok és az egyéni jelöltek között.

Indokolatlanul magas a jelöltállítási küszöb: a parlamentbe öt százalékkal bejutó pártnak a kampány során gyakorlatilag minden második szavazójával személyesen kell felvenni a kapcsolatot ahhoz, hogy területi listájára és egyéni jelöltjeire az ország egész területén lehessen szavazni. Emellett a pártok túlzott mértékben jutnak hozzá a polgárok személyes adatihoz, amivel – félő – illegális adatbázist építve vissza is élnek.

Az LMP ezért a jelöltállítás rendszerét úgy alakítaná át, hogy az ajánlószelvények szerepét a morális kaució venné át. Eszerint minden egyéni körzetben indulni szándékozó jelöltnek – a helyi választási bizottság közbeiktatásával – nyilvánossá kellene tenni

  • vagyonnyilatkozatát,
  • közéleti tevékenységét, politikai múltját is részletesen leíró életrajzát,
  • részletekbe menő programját.

Amennyiben a jelölt legalább egy éve bejelentett lakóhellyel rendelkezik az egyéni körzetben, nem kellene egyéb ajánlást szereznie, míg a nem abban a választókerületben élő jelöltnek minimum száz választópolgár aláírással megerősített ajánlását is fel kellene mutatnia. 

Karácsony Gergely hangsúlyozta, az LMP az új jelöltállítási rendszert komoly szankcióval egészítené ki: a választások kiírása előtt hat héttel nyilvánosságra hozott adatokat a választás első fordulóját megelőző két hétig bárki vizsgálhatja, megtámadhatja. Bizonyítottan valótlan adat szerepeltetése esetén a jelölt kizárható a választáson való indulásból. Az LMP által javasolt jelöltállítási módszerrel nem lehet visszaélni, és nem korlátozza indokolatlanul a választáson induló jelöltek számát – főleg nem az alapján, hogy a jelöltnek van-e elég pénze vagy szervezeti háttere az induláshoz szükséges ajánlások összegyűjtéséhez. Éppen ezért a párt nem támogatja a pénzbeli letét, a kaució bevezetését sem. Ez ugyanis megfosztaná az indulás lehetőségétől a szűkös anyagi háttérrel rendelkező jelölteket. 

Morálisan tarthatatlan, hogy ma sokan csak törvénysértések sorozata árán válhatnak képviselőjelöltté, képviselővé. A sorozatos botrányok hatására már szinte minden szakértő a rendszer megváltoztatása mellett foglal állást, így itt az idő, hogy a pártok is lépjenek ebben az ügyben. 

Budapest, 2010. február 20.

2 komment

Címkék: kampány választás igazságosság részvétel kopogtatócédula ajánlószelvény

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp-zala.blog.hu/api/trackback/id/tr311776272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mercy07 2010.02.21. 09:26:57

Az ajánlószelvény számlálót nem kéne frissíteni? :-)

LMP-Zala · http://lmp-zala.blog.hu 2010.02.21. 10:53:34

Megtettem, de fogalmam sincs, pontosan mit is jelentenek a számok az országos oldalon :) Meg hogy mikori dátummal sikerült nekik összesíteni.
Így a gyűjtés sűrűjében már nagyon összefolynak a kézben levők, a regisztráltak és a megígértek...
süti beállítások módosítása