HTML

LMP Zala megye

Az LMP Zala megyei szervezetének hírei, eseményei, rendezvényei. zala(kukac)lehetmas.hu

Üzeneteink

lehetmas.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Piacot minden településre!

2011.06.23. 11:28 LMP_ZALA

A Lehet Más a Politika „Piacot minden településre!” címmel országjáró kampányt indított a helyi termékek és munkahelyek érdekében. Időközben a parlament tárgysorozatba vette a párt törvényjavaslatát, amely egy átmeneti moratórium után új, közösségi alapú szabályozást vezetne be a plázák és hipermarketek építésére.

Országjárásba kezdtek a héten a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselői és választmányának tagjai a helyi termékek és munkahelyek érdekében. A „Piacot minden településre” elnevezésű kampány során a politikusok az ország különböző városaiban tartanak sajtótájékoztatókat – ahol egy standon felhalmozott friss hazai gyümölcsökkel és zöldségekkel is megkínálják a járókelőket.

Az LMP arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az itthon termelt, szezonális élelmiszerek termelői piacokon történő beszerzésével nemcsak egészséges zöldségfélékhez jutunk, de csökkentjük a szállítással járó környezetterhelést, és jelentősen hozzájárulunk a kistermelők, a kisléptékű mezőgazdasági termelés fennmaradásához, a vidéki gazdaság élénkítéséhez. Az LMP ezért szorgalmazza a már meglévő piacok infrastruktúrájának javítását. Fontosnak tartjuk, hogy állandó piac híján az önkormányzatok biztosítsanak helyet a rendszeres piacoknak, termelői vásároknak.

Az Országgyűlés eközben tárgysorozatba vette a párt törvényjavaslatát, amely a helyi piacok és a kistermelők érdekében a plázák és hipermarketek építésére átmeneti moratóriumot vezet be egy új, minden érdekelt fél bevonásán és hatástanulmányokon alapuló szabályozás kidolgozása érdekében. Az LMP szerint ezek az intézkedések hozzájárulnak a helyi gazdaság fellendítéséhez, a helyi munkahelyteremtéshez, a vidéki települések elnéptelenedésének megállításához, és a fogyasztók biztonságos élelmiszerekkel való ellátásához.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az országjáró kampány keretében Szabó Rebeka a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője, biológus, ökológus, a Mezőgazdasági bizottsága tagja ezúttal a zalaegerszegi Piac térre látogatott el

Sajtómegjelenés:

http://zegtv.hu/index.php?mod=hr&hr_id=2724

http://zalaihirlap.hu/kozelet/20110617_piacot_minden_telepulesre

 

Szólj hozzá!

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá zalaegerszegi pártok és szervezetek

2010.12.23. 00:23 LMP_ZALA

A Közösen Zalaegerszegért címet viselő nyilatkozatról Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette: akár országosan is példaértékűvé válhat a kezdeményezés, amelyet egy kivétellel minden olyan párt és szervezet vezetője aláírt, amely részt vett az októberi önkormányzati választáson.

A nyilatkozatot a Fidesz-KDNP, az MSZP, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) és a közgyűlésen kívüli Lehet Más a Politika helyi vezetői írták alá.

A polgármester elmondta: a Jobbik mindvégig részt vett a dokumentumról szóló tárgyalásokon, de végül közölték, hogy az alapcélokkal ugyan egyetértenek, de szerintük az aláírással ellenzéki jogaikat korlátoznák.
A kezdeményezést felvető Gyutai Csaba elmondta: bár bizonyos ügyekben a közéleti szereplők esetleg egymástól eltérően gondolkodnak, de a legfontosabb stratégiai célok azonosak. Ezért is foglalták írásba a városfejlesztési törekvéseket, amelyek között szerepel a város megközelíthetőségének javítása, a Szombathely-Nagykanizsa-Zalaegerszeg gazdasági tengely létrehozása, az M9-es út megépítésének előmozdítása.

Támogatják egy térségi munkahelyteremtő, gazdaságfejlesztő program országos elfogadtatását, a zalaegerszegi Deák Ferenc Gazdaságélénkítő Program révén az Új Széchenyi Terv lehetőségeihez való kapcsolódást. A város út- és közműfejlesztését, az ökováros programját, valamint a helyi szakképzés reformját ugyancsak minden aláíró közös célként fogalmazta meg.

A pártok részről elsőként szót kapó Kiss Ferenc, az MSZP frakcióvezetője a sajtótájékoztatón kifejtette: a város és a városban élők érdekeit kell képviselniük közgyűlési tagként, és ebben a nyilatkozatban ez megjelenik, ezért tudják támogatni. A stratégiai célok közösek, még ha az oda vezető utat esetleg másképp is gondolják - tette hozzá.
Major Gábor, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: minden párt érdeke, hogy megőrizze a saját arculatát, de vannak célok, amelyekkel kötelességük egyetérteni. Úgy fogalmazott: abban bíznak, hogy "nemcsak díszlap lesz ez a megállapodás", hanem egy valódi együttműködés kezdete, amelyhez a szocialisták is felajánlják kapcsolatrendszerüket.

Tóth László, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a pártok, szervezetek választási programjai szinte ugyanazokat a célokat fogalmazták meg. A "részletkérdésekben voltak, vannak és lesznek is viták", de ezeknek nem arról kell szólnia, hogy miként nem lehet megvalósítani az elképzeléseket.

Kocsis Gyula, az EZE elnöke azt mondta: egyesületi tagjaik általánosságban egyetértenek a dokumentum megfogalmazásaival. Azért is írták alá, mert nemcsak asszisztálni kívánnak a város gyarapítását szolgáló célok megvalósításához, hanem abban tevékenyen részt is kívánnak venni.

Paksy Zoltán, az LMP választmányi tagja elmondta, hogy bizonyos fenntartásokkal támogatják a nyilatkozatot, de nem a célok és elvek ellen fogalmazták meg aggályaikat. Fenntartásaik inkább a jövőbeni megvalósításról szólnak, mert szeretnék, ha a közpénzek elköltése átláthatóan zajlana, továbbá nem ismertek az Új Széchenyi Terv és így a helyi gazdaságélénkítő program vagy az ökováros megvalósíthatóságának részletei.

A zalaegerszegi közgyűlésben az októberi választások eredményeként a Fidesz-KDNP jelöltjei 12 helyet szereztek, az MSZP és a Jobbik két-két mandátumot nyert, az EZE pedig egy helyet foglalhatott el.

 

Szólj hozzá!

Irodaavató

2010.12.01. 21:22 LMP_ZALA

A Lehet Más a Politika Zala Megyei Szervezete 2010. november 1-től új irodába költözött.
Az iroda új címe: Zalaegerszeg, Könyök u. 9. A jövőben itt tervezzük a párt különböző
rendezvényeit megtartani, valamint klubszerűen működtetve, kulturális és szórakoztató
jellegű programokat is kívánunk szervezni. Ezek nemcsak párttagok és szimpatizánsok
számára, hanem bármilyen érdeklődő előtt nyitottak lesznek. Az iroda megnyitóján a
sajtó képviselői is jelen voltak, akik ez alkalommal megismerkedhettek az LMP helyi
szervezetének jövőbeli elképzeléseivel a helyiséggel kapcsolatban. Ennek bemutatását követte
az ünnepségen megjelent helyi és a megye más településeiről érkező vendégek részvételével
megtartott fogadás kötetlen baráti beszélgetéssel egybekötve.

Az új iroda elérhetőségei: Telefon (munkaidőben): 92/311-157
E-mail: zala@lehetmas.hu

LMP Zala Megyei Szervezete

Szólj hozzá!

Programajánló

2010.11.10. 17:25 LMP_ZALA

Barangolás Zalaegerszeg környékén
 
Szombaton első alkalommal kerül sor a Lehet Más a Politika zalaegerszegi csoportjának szervezésében Zalaegerszeg környékét bejáró és megismerő túrasorozatnak. Ezen a hétvégén először Zalabesenyő és Botfa természeti szépségeit fedezzük fel egy gyalogtúra alkalmából. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Indulás helye és ideje: Zalabesenyői katolikus templom délelőtt 10 óra. 
 
Köszönettel: Vargáné Peti Laura
                   LMP Zala Megyei Szervezet irodavezetője

Szólj hozzá!

Piacszabályozással a beszállítók védelméért

2010.11.10. 17:24 LMP_ZALA

Piacszabályozással a beszállítók védelméért

 

Az LMP szerint azonnali és hathatós piacszabályozásra van szükség azért, hogy ne a hazai kis- és középvállalkozások és a helyi termelők legyenek a válságadók vesztesei. A párt törvényi szabályozást sürget a bevásárlóközpontok terjedésének megakadályozására: „plázastopot”, a távolsági élelmiszerkereskedelem megadóztatása, „narancsadót”, a hazai beszállítók kiszolgáltatottságának megfékezése, az úgynevezett polcpénz szűkítése, és a helyi termelők piachoz segítése érdekében.

 

A válságadó nem piacszabályozási eszköz. Nem fékezi meg a bevásárlóközpontok terjeszkedését, nem gátolja meg a helyi piacok sorvadását. Nem akadályozza meg a polcpénz szedést, és nem tesz több helyi terméket a polcokra. Nem fékezi a hazai beszállítók kiszolgáltatottságát a multinacionális kereskedelmi láncokkal szemben.

 

A kormány érvelése azért álságos, mert a jelenlegi piacszabályozásban nagyon sok a kiskapu, és olyan alacsonyak a büntetések, hogy a nagy kereskedelmi láncok röhögve fizetik ki a büntetést, és folytatják tovább a beszállítók sanyargatását. Az MSZP-nek a magyar termékek polcra kerülését szabályozó etikai kódexe eleve halálra ítélt volt. A Jobbik vidékfejlesztési kérdésekben csupán a falusi kocsmákért aggódik.

 

A hazai termelők és beszállítók érdekében szigorú versenyszabályokra van szükség, nem pedig különböző etikai kódexekre. Szükség van arra is, hogy a szabályokat betartassák és az azokat megszegő kereskedelmi láncok ne bújhassanak ki a büntetések alól. A magyar beszállítók védelmére az LMP javaslatokat nyújt be a parlamentnek. 

 

 

Budapest, 2010. november 8.

 

 

                                                                                              Vágó Gábor

                                                                                    országgyűlési képviselő

Szólj hozzá!

Az LMP nyílt levele Kövér László részére

2010.11.10. 17:23 LMP_ZALA


 Az LMP nyílt levele Kövér László részére

 

Tisztelt Házelnök Úr!

 

Meglepve vettük észre, hogy a november 2-i ülésnapon a képviselőket egy papír várta az ülésteremben az asztalukon azzal a szöveggel, hogy egy bizonyos Gentleman magazint átvehetnek a Szervezési Főosztályon. Mint később a sajtóból kiderült, egy 10 ezer forint értékű férfiaknak szóló luxusmagazinról volt szó.

 

Ez több szempontból is aggályos: először is nem értjük, hogyan segédkezhet az Országgyűlés Hivatala kereskedelmi magazinok terjesztésében? Mit kell vajon egy magazinnak tennie ahhoz, hogy az ülésteremben ajánlják a képviselők figyelmébe? Ráadásul ez a magazin távolról sem a parlamenti munkához szükséges információkat tartalmaz, hanem szexista toposzokat sulykol, luxusautókkal, méregdrága órákkal, mindezt tetézve a nők puszta dekorációként való használatával. Az értéke pedig túl van azon, amit a jog csekély értékű ajándéknak nevez, így befolyásolásra is alkalmas.

 

Ezúton szeretnénk megkérni Házelnök Urat, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy az Országház ülésterme a továbbiakban ne váljon sem luxus férfimagazinok, sem egyéb kereskedelmi sajtótermékek promóciós helyszínévé.

 

Budapest, 2010. november 10.

 

 

Az LMP frakció nevében:

 

Dorosz Dávid

Ertsey Katalin

Jávor Benedek

Kaufer Virág

Kukorelly Endre

Scheiring Gábor

Schiffer András

Szabó Rebeka

Szabó Tímea

Vágó Gábor

Szólj hozzá!

Népesedési Kerekasztal ajánlásai

2010.11.10. 17:21 LMP_ZALA

A kormány vegye komolyan a Népesedési Kerekasztal ajánlásait!

 

Az LMP a Kopp Mária által vezetett, 32 szervezet részvételével létre jött Népesedési Kerekasztal által májusban a kormány számára megfogalmazott javaslatokat (http://www.3kiralyfi.hu/home/nepesedesi-kerekasztal-1/2-munkacsoport---csalad-es-munka/javaslatok) – melyeket nemzetközi szakmai konszenzus övez és tudományosan alátámasztották – vette alapul és egészítette ki, amikor Ertsey Katalin határozati javaslatot (http://www.parlament.hu/irom39/01439/01439.pdf) nyújtott be a parlamentnek a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért. A javaslatot azonban szerdán az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság tárgysorozatba sem vette.

 

A Népesedési Kerekasztal alapelveit osztja az LMP:

 

n  Senkit nem lehet kényszeríteni a gyermekvállalásra,

n  de a kívánt, tervezett gyermekek vállalását kell segíteni.

n  A magasabb végzettségű nőkkel és férfiakkal szemben súlyos negatív diszkrimináció érvényesül, ha a gyermekvállaláshoz való jogukat akarják érvényesíteni.

n  Biztosítani kell, hogy ők ne kerüljenek hátrányba a velük azonos korú gyermektelenekkel szemben.

A javaslatok alapját azok a tudományos kutatások adják, amelyek kimutatták: ott magasak a születési ráták, ahol megteremtik a lehetőséget arra, hogy az anyák rugalmasan, fokozatosan térhessenek vissza a munkába. Ennek legfőbb eszközei a kiterjedt nappali ellátás és a rugalmas munkahely.

Nappali ellátás:

 

-          A legsürgetőbb a bölcsődei ellátás fejlesztése a bölcsődével ellátatlan területeken. Szükség van a családi napközik és családi gyermekfelügyelet dinamikus bővítésére. A kormány azonban a családi napközik (CSANA) támogatását befagyasztotta, a bölcsődei normatívát csökkentette.

-          A szülők fizessenek a bölcsődei ellátásért, a munkáltatók ehhez a díjhoz béren kívüli juttatás formájában járuljanak hozzá. A kormány ezzel nem foglalkozott.

-          Béren kívüli juttatások közé fel kell venni egy utalványt, amelyet a gyerek ellátását, a háztartási munkát segítő szolgáltatások igénybevételéhez lehetne felhasználni. A kormány ezt úgy „oldotta meg” a cselédtörvénnyel, hogy nem ad egészségügyi- és nyugdíjbiztosítást ezeknek az alkalmazottaknak.

-          Ösztönözni kell a munkaadókat, hogy létesítsenek bölcsődei férőhelyeket, CSANÁ-k támogatását, szövetkezzenek ezek közös létesítésére. A kormánynak nincs ilyen terve, a feladatot az önkormányzatokra hárítja, de forrást nem biztosít hozzá.

Rugalmas munkahely:

 

-          Start-részmunkaidő kártya, amely átmeneti járulékkedvezménnyel honorálná a rugalmasan foglalkoztatót. (Az LMP ezt kiegészíti a saját mikrovállalkozását építő, önfoglalkoztató nők részmunkaidős, fokozatosan teljessé váló járulékát.) A kormány kivezeti a Start plusz kártyát (10 és 20 százalék 2 évre), és helyette van a 27-ről 20 százalékra csökkentett járulék a munkakör megosztása esetén, de csak új belépőknek – éppen a visszatérő nőket nem segíti, teljesen életszerűtlen.

-          Áttörést jelentene, ha a közszféra nagyobb arányban élne a részidős és egyéb rugalmas foglalkoztatás lehetőségével.

-          Gyes megtartása, legalább utalvány formában, ami gyermekfelügyeletre fordítható – 8 órás munka mellett is. A kormány azonban elveszi a GYES-t mindenkitől, aki 8 órában dolgozik, többnyire kényszerből.

A helyzet illusztrálására egy idézet a közszférában dolgozó, sérült gyereket nevelő anyukától:

„Most néztem a NEFMI honlapján a Gyessel kapcsolatos törvénytervezetet, és ha jól látom, 30 óránál többet nem lehet dolgozni a tervezet szerint a fogyatékos/ tartós beteg gyerek mellett sem. Arról nem is beszélve, hány egyedülállót és ikrest érint! Éljen, 25 ezer forintot húznak ki a zsebemből, amit a fogyatékos gyerekem fejlesztésére fordítok, és nem véletlenül dolgozom heti 40 órában mellette.
Talán szólni kéne a kdnp/fideszes vezetőknek, hogy nincs az a közigazgatási szerv, ami 30 órás munkát engedne...”

 

Az LMP hangsúlyozza: nem pusztán szép elgondolás, de gazdasági számítások támasztják alá a női foglalkoztatás és a versenyképesség szoros összefüggését – legutóbb a Davos-i Világgazdasági Fórum kutatása mutatta ezt ki.

 

Ezért érthetetlen, hogy miért teszi az ellenkezőjét a kormány annak, amivel elérhetné a célját: az 1 millió munkahelyet és 1 millió gyereket.

Az országban uralkodó konzervatív szemlélettel nem magyarázható, hiszen egy új kutatás szerint (szintén a NK tagja, Dr. Pongrácz Tiborné, KSH Népességkutató ig.h.) az attitűdök drámaian megváltoztak, már a 8 általánost végzett férfiak is a kétkeresős családmodellt tartják helyesnek, és nem azt, hogy a férj dolgozik, a nő otthon van a gyerekekkel. Az iskolázott férfiak és a nők maguk már rég így gondolják. Fel sem tételezzük, hogy a kormány ne lenne tisztában ezekkel a tényekkel, ne azt tenné, amire az általa felkért NK javaslatai irányulnak, vagy azért döntenek ellentétesen, mert férfiak döntenek nőkről.

 

 

Budapest, 2010. november 10.

 

 

                                                                                                                      LMP Sajtó

Szólj hozzá!

Leépülés költségvetés LMP szemmel (részletek)

2010.11.02. 12:50 LMP_ZALA

 

A számok nem hazudnak – az egészségügy, a környezet és a családtámogatások a leépítés költségvetésének vesztesei

 

 

A 2011-es költségvetés a leépítés évét hozza el a magyar közszolgálatban. A büdzsétervezet mellékleteiben közölt számok nem hazudnak, egy világos képet rajzolnak a Fidesz-KDNP kormány valódi – nem pedig retorikai – prioritásairól. Az egészségügy, a környezet és a családtámogatások a leépítés költségvetésének vesztesei, miközben az LMP alternatív költségvetési javaslatai e területek megerősítését irányozzák elő.

 

A felhalmozott nyugdíjpénztári vagyon eltékozlása

 

Az LMP legsúlyosabb kifogása a büdzsétervezettel szemben az, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések 14 hónapra történő einstandolásán felül megkezdi a felhalmozott megtakarítások felélését is. A magánnyugdíjpénztári vagyon elkobzásának, valamint a legalább ennyire megkérdőjelezhető szektorális adóknak egyetlen szakmailag megalapozott hasznosítása a nagy társadalmi elosztórendszerek
újjáépítése lehetne. Ehhez képest a kormány a leggazdagabb magánszemélyek és a legnagyobb vállalkozások adóját csökkenti. Ez nem csak rombolja a társadalmi szolidaritást, de a kívánt foglalkoztatási cél tekintetében is kevésbé hatékony, mint az LMP  5 százalékpontos járulékcsökkentésről szóló munkahelyteremtő javaslata.

 

A bevételi oldalon kis túlzással az egyetlen pozitívum a korábbi duplájára emelt bányajáradék, ez azonban csak az első lépés lehet az ökoadók átfogó reformja felé, melyre költségvetési javaslatunkban részletes terveket mutattunk be. (A költségvetés makrogazdasági számaival és adó-, valamint nyugdíj javaslataival kapcsolatos véleményünk korábbi közleményünkben olvasható).

 

Forráskivonás az egészségügyből

 

A magánnyugdíjpénztári einstand, és a szolidaritásromboló adótörvények után a Fidesz-KDNP harmadik csapása a munkavállalókra a közösségi intézményrendszer leépítése. E területen az egészségügy, az oktatás, a tudomány, a szociális szféra és a kultúra a jövő évi költségvetés nagy vesztesei. Az Orbán-kormány büdzséje a Bajnai-kabinet költségvetésének egyenes folytatása: a legtöbb költségvetési tétel vagy azonos, vagy a tavalyitól néhány százalékkal elmarad; a működés színvonalának fenntartásához szükséges inflációkövető emelést ritkán, azt meghaladót pedig csak elvétve találunk (üdítő kivétel az otthoni szakápolás vagy a korai fejlesztés normatívájának emelése, melyekért alternatív költségvetési javaslatában az LMP is szót emelt).

 

A helyi szociális és kulturális intézmények támogatását befagyasztják, éppúgy, mint az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokét. Miközben a háziorvosok finanszírozása reálértéken alig marad a korábbi szinten, a kórház-finanszírozás esetében már egyértelmű a forráskivonás. Az LMP ezzel szemben egy 50 milliárd forintos egészségügyi csomagot nyújt be módosító indítvány formájában, mely a deficit növelése nélkül enyhít az egészségügyben kialakult áldatlan állapotokon. Az oktatásban az LMP pályakezdő életpályamodell-javaslatával szemben a Fidesz-KDNP a bérek befagyasztását javasolja.

 

Mindemellett a családoknak küldött negatív üzenet, hogy a hátrányos helyzetűeket célzó óvodáztatási támogatást eltörlik, a családi napközik normatíváját befagyasztják, a bölcsődékét pedig még csökkentik is. E tekintetben világos az LMP alternatívája, melyet nőügyi csomagunkban mutattunk be.

 

A fenntarthatatlan környezethasználat folytatása

 

A beterjesztett büdzsétervezet fényében a második Orbán-kormány semmivel sem lesz jobb gazdája a környezetnek, mint az első volt: a környezeti értékekkel történő átgondoltabb, felelősebb gazdálkodásnak, a fenntarthatóság előtérbe kerülésének, a környezet- és természetvédelmi hatóságok megerősítésének nyoma sincs. A kolontári vörösiszap-katasztrófa eddig ismertté vált költségeinek fényében rossz viccnek tűnik az Országos Környezeti Kármentesítési Programra szánt 139,7 millió forint – ennyi pénzből egyetlen komolyabb szennyezőforrás felszámolását sem lehetne elkezdeni.

 

A térség egyik legszennyezettebb levegőjű országában, ahol ráadásul a lakosság közel fele az egészségre ártalmas zajszennyezésnek van kitéve, a költségvetés tervezői nem kívánnak élni még a legkézenfekvőbb megelőző és korlátozó lehetőséggel, a környezetvédelmi bírságokkal sem. A légszennyezési, a zaj- és rezgésvédelmi, a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos, illetve a természetvédelmi bírságokból összesen 85 millió forintot kívánnak beszedni, miközben ebből a forrásból néhány évvel korábban még többmilliárdos állami bevétel származott, forrást teremtve a környezetszennyezés csökkentéséhez. Ebbe a tendenciába illeszkedik az is, hogy szemben a korábban bejelentett tervekkel a környezetvédelmi termékdíjakból az eddigi 75-80 milliárd forint helyett csak 22 milliárdot kívánnak beszedni. Mivel a hulladéktermelés aligha csökken ilyen mértékben, itt megint csak egy olyan engedményre kell gyanakodnunk, amelynek a környezet lesz a kárvallottja.

 

A demokrácia minőségének romlása

 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben az állami intézményeknél 30 ezres létszámleépítésre készül a kormány, addig a kormányzati propaganda kasszáját 900 millió forinttal tervezi bővíteni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mindeközben a civil szervezetek támogatási alapját megfelezve 3,5 milliárd forinttal csapolják meg, már világos a kormánypártok irányvesztése.

 

A rendőri illetmények esetében az LMP költségvetési anyagában a deficit növelése nélkül tesz javaslatot a reálérték szinten tartása feletti több mint 10 milliárd forintos emelésre. A Fidesz-KDNP ezzel szemben nem kalkulál infláció feletti bérnövekménnyel, pedig ennek lenne forrása: a jogi garanciákkal körbe nem bástyázott és szakmai hatástanulmánnyal meg nem alapozott Terrorelhárítási Központ létrehozásának elhalasztása éppen fedezné ennek költségeit. Mindeközben az ország védelmi költségvetése gyakorlatilag 2009-es szintre kúszott vissza így kétséges, hogy az átrendezések valódi javulást hoznának a nemzetbiztonság területén.

 

Lehet Más a Politika

országgyűlési frakció

 

Szólj hozzá!

LMP iroda Zalaegerszegen

2010.10.27. 19:29 LMP_ZALA

Kedves Érdeklődők, Segítők, leendő Partnerek!

2010. november 1-től megnyitja a Zala megyei LMP zalaegerszegi irodáját a Könyök u. 9. szám alatt található az Univerzál 2000 kft telephelyén ( E.ON szomszédságában ) mindjárt a bejárat mellett balra. Várunk minden érdeklődőt, várjuk az ötleteket, javaslatokat mind városi, mind megyei szinten!

LMP Zala megyei szerevezete

Szólj hozzá!

Együttműködés Zalaegerszegért!

2010.10.27. 19:22 LMP_ZALA

Együttműködés Zalaegerszegért!

 

2010. október 15-én ünnepélyes keretek között megalakult Zalaegerszeg Megyei Jogú Város új Közgyűlése, megalakultak a frakciók, Gyutai Csaba polgármester pedig ismertette az előttünk álló 4 évre vonatkozó programját.

 

Az önkormányzati választáson a város vezetésének felelősségét a zalaegerszegi polgárok a FIDESZ-KDNP-re ruházták és a közgyűlésben minden korábbit meghaladó többségbe került a polgári oldal.

 

Ugyanakkor Gyutai Csaba polgármester már a kampányban is megfogalmazta, majd az alakuló közgyűlésen a polgármesteri program ismertetése során is megismételte, hogy nem csupán a többség, hanem minden zalaegerszegi polgármestere szeretne lenni, ezért új együttműködést ajánlott, melynek keretében tárgyalóasztalhoz hívta azokat a pártokat és civil szervezeteket, melyek megmérették magukat a választáson. A megbeszélés célja a helyi politikai erők közötti korrekt kapcsolat kialakítása és az együttműködés a közös stratégiai célok érdekében.

 

Az első megbeszélésre 2010. október 21-én, csütörtökön került sor a Polgármesteri Hivatal 101-es tanácstermében.

 

A megbeszélésen jelen voltak:

- Gyutai Csaba, polgármester, országgyűlési képviselő

- Balaicz Zoltán, alpolgármester

 

Továbbá a választásokon résztvevő szervezetek képviselői:

-         Kiss Ferenc, önkormányzati képviselő, frakcióvezető (MSZP)

-         Dr. Kocsis Gyula, önkormányzati képviselő, a Pénzügyi Bizottság elnöke (EZE)

-         Major Gábor, önkormányzati képviselő (MSZP)

-         Pete Róbert, önkormányzati képviselő, frakcióvezető (JOBBIK)

-         Dr. Paksy Zoltán (LMP)

-         Rigó Csaba, önkormányzati képviselő, a Gazdasági Bizottság elnöke (FIDESZ-KDNP)

-         Vargáné Peti Laura (LMP)

 

A megbeszélésen Gyutai Csaba polgármester felvázolta a városvezetés legfontosabb céljait, melyekhez kérte a pártok és civil szervezetek támogatását:

-         A Szombathely – Zalaegerszeg - Nagykanizsa gazdasági tengely létrehozása az M9-es autóút ügyének előmozdítására, egy térségi munkahelyteremtő, gazdaságfejlesztő projekt országos elfogadtatása.

-         A helyi cégek sikeres hozzákapcsolása a Széchenyi Terv kínálta lehetőségekhez az Új Deák Ferenc Városépítő Program segítségével.

-         Folytatni az út-,  és egyéb közműfejlesztéseket, a város modernizációját.

-         Az ökováros-program megvalósítása.

-         Az oktatásban a szakképzés reformja és fejlesztése.

 

A megfogalmazott célok megvalósításával a pártok és civil szervezetek egyetértettek és valamennyien azon lesznek, hogy lehetőségeikkel, kapcsolati rendszerükkel elősegítsék azok megvalósulását.

 

Emellett további, megfontolásra érdemes felvetést is megfogalmaztak.

 

Zalaegerszegen szerencsére vannak olyan közös értékeink, melyeket mindannyian meg szeretnénk őrizni:

1.      Zalaegerszegre eddig is jellemző volt a nyugodt és konstruktív helyi közélet.

2.      Láthattuk a közvetlen környezetünkben is, hogy egy városnak mekkora problémákat tud okozni a békétlenség, a parttalan személyeskedés és rivalizálás.

3.      Nekünk ezt a jövőben is el kell kerülnünk. Félreértés ne essék, ez egyik oldalról nézve sem pártérdek. Ezt a konfliktusos városok választási eredményei bebizonyították. Ez városérdek!

4.      Ez korrekt hangnemet, konstruktivitást és közös munkát igényel minden zalaegerszegi közéleti erőtől.

 

Reméljük, hogy a találkozó eredményeképpen erősödik az együttműködés a helyi szervezetek és közéleti szereplők között. A következő megbeszélést december hónap elején szeretnénk megtartani, ahol már tudunk beszélgetni a 2011-es költségvetésről is, valamint célunk egy közös nyilatkozat mihamarabbi megszövegezése is, amiben összefoglaljuk a közös értékeinket és az együttműködés alapelveit és a vállalásainkat.

 

 

Zalaegerszeg, 2011. október 21.

 

 

Szívélyes üdvözlettel:

 

 

FIDESZ-KDNP   MSZP   JOBBIK   EZE   LMP

 

 

Szólj hozzá!

Keszthelyi LMP! Kérlek Szavazz Ránk!

2010.09.28. 21:26 LMP_ZALA

 

 

Lehet Más a Politika /LMP/ Keszthely program
„Fenntarthatóság, igazságosság, részvétel”

Vajon meddig tartható fenn az, ahogy jelenleg kizsigereljük természeti, gazdasági, humán forrásainkat?
Tud-e igazságos lenni egy olyan társadalom amelyben a szegénység szégyen?
Ma csak az szegény, akinek nincs munkája?

Érezd az erőt, sikert hoz Keszthelynek :-)

Vagyonfelélés és eladósítás helyett végre valakitől valami kiutat, elképzelést, programot, jövőt, reményt!

- Keszthely minden elköltött fillérjét nyilvánosan, akár az interneten is nyomon lehet követni, sőt kérjük róla véleményét! Segítsen ön is, az ön pénze is. Több szem többet lát.
- A korrupció melegágyának számító beruházások felülvizsgálatát, a városi pocsékolás, mutyiskodás mai méretének felszámolását.
- Végre-valahára a Balaton part megtisztítását /pl Via Hotelnél/ nem csak kampányszerűen
- Elhanyagolt városi sportpályák parkosítását /Ady út, Parkbeli/

Amit 4 képviselőtől tavaszra garantáltan végrehajtunk

- Visszaadni a polgároknak a tőlük elzárt köztereket, szabaddá tenni a strandokat, azaz a mai önző, elkerítő, elzáró gondolat után végre megosztani a Balatont.
- városszéli multik támogatása helyett lüktető belvárosi életet, ingyenes parkolást, bankok sétáló utcája helyett környékbeli termelőknek állandó boltok, biopiac, helyiek programjaihoz ingyenes közterületek, sőt térítésmentes közintézmény-használat, kerékpártárolók létesítése, elhanyagolt épületek tulajdonosainak érdemi és főleg eredményes noszogatása /Amazon, Sirály Étterem?, Balaton Hotel, Kertmozi stb.. akad a városban sajnos nem is kevés/
- akadálymentesített középületeket, elérhető orvosi rendelőket,
- végre valós szociálpolitikát, bérlakásépítést, mentorprogramot
- Távhő, szemétdíj, vízdíj – irreálisan drágák, számoljuk újra!

Mindez csak Önön múlik! Ne adja fel, nincs világvége!
Október 3-án jöjjön el és szavazzon a „Lehet Más a Politika” /LMP/
„tisztalap-tisztasor” 2010-es jelöltjeire:

1-es körzet /Honvéd – Szent Miklós u közt/
Krausz Henriett
okleveles agrármérnök


2-es körzet /Fodor – Deák – Vak B. utcák közt/
Dr. Németh Gyöngyi
gyógyszerész


3-as körzet /Balogh F. - Vaszary – Georgikon u közt/
Nemes Mihály Zsolt
közgazdász


4-es körzet /Belváros, Park utca/
Németh Áron Csaba
hittantanár


5-ös körzet /Zámor, Martinovics/
Énekes Gábor József
építész


6-os körzet /Vásártér, Schwarcz lktp-ek/
Kocsis Imre Erik
vendéglátó üzletvezető


7-es körzet /Kiskeszthely, Pál utca környéke/
Mércz Zoltán
asztalos vállalkozó


8-as körzet /Kertváros/
Kossik Béla
kereskedő vállalkozó


jelképes listatámogató
Zámbó Zoltán
gimnáziumi tanár

"fiatalok, képzettek, lelkesek, tiszták"


Mi megtesszük, amit megkövetel a haza. Tegye meg ön is és jöjjön el szavazni!

 

1 komment

Az LMP megújítaná a helyi demokráciát

2010.09.16. 22:13 LMP_ZALA

Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika kampányfőnöke sikernek nevezte, hogy Keszthelyen minden körzetben tudtak jelöltet állítani. Zalaegerszegen pedig a helyi politika megújításáról, átláthatóságáról beszélt. Csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte: a Balaton-parti városban több célt szeretnének megvalósítani, egyebek között ingyenessé tennék a strandokat, s a parkolást. Úgy vélte, mindez vonzóvá tenné a várost, s a kieső bevételeket pótolná a vendégszám növekedés. Németh Áron Csaba hozzátette: az intézkedéseik szolgálnák a város jövőjét, a turizmus fejlesztését, de természetesen Keszthely egészét nézve kell megtenni az intézkedéseket.
Karácsony Gergely hangsúlyozta: az LMP nem csak szavakkal, hanem tettekkel is küzd a korrupció ellen, ezért nyílt kampánykasszát vezetnek, annak számait bárki megtekintheti, ellenőrizheti.
Karácsony Gergely csütörtökön Zalaegerszegen is járt, s sajtótájékoztatót tartott. Mint elhangzott, a Lehet Más a Politika szeretné a helyi önkormányzatoknál megújítani a politikát, nagyobb átláthatóságot biztosítanának például a közpénzek elköltésének.
A párt országgyűlési képviselője kifejtette: az a céljuk, hogy ahol képviselőjelöltet vagy polgármesterjelöltet tudtak állítani, legalább elérjék az országgyűlési választásokon mutatott eredményt, de abban bíznak, hogy akár jelentősen javítani is tudnak a szereplési arányon.
   
Fontosnak nevezte, hogy minden nagyobb városban, így Zalaegerszegen is legyen képviselőjük a testületben, hogy ezzel "megtörjék azt a politikát, ami az elmúlt húsz évben alakult ki országosan és a helyi közéletben".

Szólj hozzá!

Keszthelyen is lehet(ne) más a politika

2010.09.16. 22:06 LMP_ZALA

Keszthely - Karácsony Gergely, az LMP országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót városunkban. A tájékoztató fő témája az LMP Keszthelyi Szervezetének nyílt kampánykasszája és a párt programja volt.

Egy feldíszített Karácsonyfa fogadta a sajtó képviselőit az LMP sajtótájékoztatóján. A fa alatt szimbolikus ajándékok hirdették a párt programjának pontjait. Akadálymentesített középületeket, szabad strandokat, vagyonfelélés és eladósodás helyett programot, jövőt, sikert, nyilvános átlátható városgazdálkodást, ingyenes parkolást és a lakosság képviseletét szeretnék megvalósítani az LMP képviselő jelöltjei.

Az LMP közleményében elmondta:” Az LMP nagyon örül, hogy a megnehezített választási indulás ellenére is sikerült Keszthelyen minden körzetben hiteles képviselőjelöltet állítanunk. Büszkék vagyunk arra, hogy az összes jelölt a civil életből jött, korábban egyik sem kötelezte el magát egyetlen politikai formáció mellett, de most elérkezettnek látta az időt, hogy az LMP színeiben részt vegyenek Keszthely jövőjének alakításában. Ha a választáson csak a jelöltek hitelessége és felkészültsége számítana, akkor az LMP – nek minden választókerületben komoly esélye lenne a győzelemre.

Németh Áron Csaba, képviselőjelölt a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az LMP programjában fontos társadalmi igényeket karol fel. Fontosnak tartják a szabad strandok kialakítását. „Az a célunk, hogy városokat és a természeti környezetünket visszaadjuk a polgároknak.”

Karácsony Gergely, a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a szabad strand ügyének felkarolása szimbolikus cselekedet, ami tükrözi az LMP pártpolitikájának értékét. Karácsony Gergely kiemelte, hogy az LMP a többi párttal ellentétben, sok embertől kér kevés pénzt, amiért cserébe korrupciómentes és hiteles politikusokat küld az önkormányzatba. A nyílt, bárki által ellenőrizhető kampánykassza tartalma jelenleg még nem elegendő a párt kampányterveinek megvalósítására, de a jelöltek kérik a város polgárait, hogy támogassák a helyi csoport kampányát adományaikkal. „Az LMP vezetése a keszthelyi plakátok nyomdai kivitelezésével támogatja a helyi kampányt, de az állampolgárok segítsége is kell ahhoz, hogy Keszthelyen is más legyen a politika!

Szólj hozzá!

Címkék: kampány

Aktivistákat keresünk!

2010.08.10. 11:03 LMP_ZALA

Kedves LMP Szimpatizánsok, Blogolvasók!

Közeleg az Önkormányzati választás, s újra itt a KC gyűjtés ideje, amelyeket augusztus 16-tól postázzák. Szeretnénk minden aktivistánkat és leendő aktivistánkat megszólítani, hogy segítsetek KC-t gyűjteni és jelentkezzetek a: zala@lehetmas.hu címen, vagy regisztráljatok be a központi honlapon: www.lehetmas.hu!

Várunk minden segítő kezet!

                         Baráti üdvözlettel:

                                                   Zala megyei területi szervezet

Szólj hozzá!

Köszönet Sólyom Lászlónak

2010.08.06. 18:54 LMP_ZALA

 

Köszönjük, Elnök Úr!

Sólyom László a harmadik Magyar Köztársaság talán legnehezebb öt évében volt köztársasági elnök. Rendíthetetlenül kiállt az alkotmányosság, az emberi jogok és a jövő nemzedékek érdekei mellett, olyan időkben, amikor erre a legnagyobb szükség volt.

Alkotmányos kötelességének megfelelően ellensúlya volt a mindenkori kormányoknak, és mint a közelmúltban meghozott döntéseiből egyértelműen kiderült, ebben nem befolyásolta az adott kormány politikai színezete.

Kiállt a szólásszabadság védelmében, de azt is egyértelművé tette, hogy az állampolgári jogegyenlőséget megkérdőjelező szélsőséges pártokat ki kell vetnie magából a magyar politikának.

Még ha voltak is vitatható döntései, morális példamutatása igazodásul szolgált mindannyiunk számára. Bár az elnöki tevékenységének értékeléséhez szükséges történelmi távlattal még nem rendelkezünk, már most látható, hogy mennyivel rosszabb lett volna Magyarországnak, ha ezekben az években nem ő a köztársasági elnökünk. Az elmúlt hetek történései pedig azt mutatják, hogy mennyivel jobb lett volna, ha folytathatja munkáját.

Köszönjük, Elnök Úr!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: köszönet

Schiffer András nyílt levele Schmitt Pálnak

2010.07.28. 21:36 LMP_ZALA

 

Schmitt Pál teremtsen tiszta és


egyértelmű helyzetet!

 

Nyílt levélben arra kéri Schmitt Pál házelnököt az LMP frakcióvezetője, hogy – az alkotmányos intézményekbe vetett bizalmat megőrizve – minél előbb írja alá a parlament rendkívüli ülésszakának utolsó napján elfogadott törvényeket, és ezzel tegye lehetővé, hogy Sólyom László vizsgálhassa meg azok alkotmányosságát.

Schiffer András ezzel azt a sajtóban megjelent találgatást kívánja eloszlatni, mely szerint a médiafelügyeleti törvénnyel kapcsolatban a parlamenti többség azért halogatta a végszavazást, hogy az már ne Sólyom László elé kerüljön aláírásra, ő ugyanis – a spekulációk szerint – az aláírás előtt előzetes normakontrollt kérne az Alkotmánybíróságtól.

A frakcióvezető a sajátos helyzetre rávilágítva kiemelte: a Házszabály lehetőséget biztosít a házelnöknek arra, hogy államfői önmagának küldje meg az utolsó ülésnapon elfogadott törvényeket. Ez a szituáció a konkrét törvényhozási tárgyak esetében kiüresíti az államfői funkciót, s így ellentmond az Alkotmány szellemének.

Schiffer András ezt felismerve már a rendkívüli ülésszak utolsó napján ügyrendi javaslattal élt, mely szerint a Ház kérje fel a házelnököt arra, hogy az aznap elfogadott törvények esetében ne tizenöt, hanem nyolc napon belül terjessze fel ezeket a törvényeket.

Az LMP most Schmitt Páltól kéri, öntsön tiszta vizet a pohárba azzal, hogy minél előbb aláírja és tovább küldi a köztársasági elnöknek a parlament rendkívüli ülésének utolsó napján elfogadott törvényeket.

Schiffer András nyílt levele Schmitt Pálnak

 

Szólj hozzá!

Lehet más a város – ha Te is teszel érte!

2010.07.28. 21:33 LMP_ZALA

 

Országos kérdőív-kampányt indít a Lehet Más a Politika, amellyel lehetőséget kíván biztosítani a polgároknak, hogy elmondhassák véleményüket az őket foglalkoztató helyi ügyekben, településük, kerületük problémáival kapcsolatban.

Az LMP fontos demokratikus alapértéknek tekinti az állampolgárok részvételét az országos, és még inkább a helyi politikában, közéletben. A demokratikus intézményrendszer elmúlt húsz évben történt kialakulásának egyik legnagyobb deficitje a közbizalom megingása a politikai intézményekben: az országgyűlésben, a pártokban és az önkormányzati testületekben.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a demokratikus hagyományok hiánya és a politika erkölcsi hitelvesztése miatt az állampolgárok döntő többsége nem motivált arra, hogy a közéletben részt vegyen.

Az LMP vissza kívánja állítani a közvetlen demokrácia hagyományos intézményeinek komolyságát.

Különösen fontos, hogy az állampolgárok tudatosan vegyenek részt a helyi ügyek alakításában, lakóhelyük fejlesztési terveinek kidolgozásában, és beleszólásuk legyen abban, hogy az önkormányzatok mire költik el a rendelkezésükre álló pénzeket.

A Lehet Más a Politika önkormányzati programjának végső változatában is fontos szerepet szán a helyben élők véleményének – mi fontos nekik lakóhelyükön, melyek a megoldandó problémák vagy mire büszkék, melyek azok a jó tapasztalatok, amit szívesen megosztanának másokkal –, melyeket beépít programjába. Az LMP országossá teszi a Budapest XI-XXII. kerületben már nagy sikerrel végzett kérdőív-kampányát. Ezzel bátorítani kívánja az állampolgári részvételt, akár a válaszadással, akár önkéntes munkavégzéssel – hiszen nem csak országos, hanem helyi szinten is lehet másképpen politizálni, azaz tenni közös ügyeinkért.

A Moszkva téren tartott sajtótájékoztatón Jávor Benedek az LMP budapesti főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta, hogy az LMP politikájának középpontjában áll az állampolgári részvétel erősítése a közügyekben. Az LMP parlamenti frakciója már több olyan önálló indítványt, vagy módosító javaslatot nyújtott be az országgyűlésben, amelyek célja a társadalmi részvétel erősítése volt. A kérdőív-kampány XI. kerületi nagy sikere is azt mutatja, hogy az emberek elmondják véleményüket, ha valaki hajlandó meghallgatni őket. A leggyakrabban említett ügyek között szerepelt az önkormányzati gazdálkodás nyilvánosságának növelése, a közlekedési gondok, és az olyan szociális ügyek, mint a bölcsődei és óvodai férőhelyek száma.

 

Szólj hozzá!

Süljünk szembe nap mint nap!

2010.07.20. 11:35 LMP-Zala

Központi blogunk írását közöljük.


Már én kérek elnézést, de egy tiszteletkör erejéig visszatérnék a nagy nyilatkozatra és tágabb kontextusára. Történt ugyanis, hogy Orbán Viktor a pártján belül, illetve azon kívül

is elmondta, mi volt a fő motívum a NENY kötelező vagy melegen ajánlott kifüggesztése mögött: minden dolgozó vagy ügyfél, aki betér egy középületbe, szembesülhessen azzal, hogy itt már semmi sem fog úgy folyni, ahogy az elmúlt nyolc, húsz vagy ama bizonyos negyven évben folyt.

Helyes, semmi se folyjék úgy tovább, ahogy eddig, azonban tényleg ezt ontja a NENY? Éppen ellenkezőleg! Magának a fő célnak az elárulása az, ami a leghiteltelenebbé teszi ezt a kifüggesztősdit. Mivel szembesül ugyanis az egyszeri polgár? Azzal, hogy valakik újra megmagyarázzák a történelmet, megmondják, hogy mire gondolt, amikor „forradalmat csinált” a szavazófülkékben, és a saját napi politikai céljuknak megfelelően biggyesztgetnek fennkölt jelzőket korszakalkotó, radikális, de semmiképpen sem világmegváltó eseményekre. Sőt, a kortesszöveg kötelező kinyilatkoztatássá tételében a parlament és a kormány se más, mint a párt (Párt?) ökle. Meg persze azzal is szembesülhet a polgár, hogy ezt az egészet fideszesként is – nagy többségben – hiába ellenezte.

Persze ez is lerágott csont, ideológiai párbaj. De mi lesz akkor, ha igaz lesz, ami most csak körvonalazódik: mi lesz, ha a transzcendentális magasságba nyilatkoztatott „forradalommal” a háta mögött a mindennapi politika is ilyen „vöröses módon gyarlóvá” válik? Mit kezdjünk például azzal, hogy a szocialista önkénnyel szemben védelmezett kormányfüggetlen intézmények most az „új többség” igájába hajtják a fejüket? Korábban baj volt, ha a kormány támadta a PSZÁF vagy az ügyészség függetlenségét, most meg természetes, hogy a jogszabályokat feszegetve ütjük az „offshore-lovagot”? (Miközben az offshore-cégek közbeszerzéseken való részvételét korlátozó LMP-s módosítót elkaszálják...) Korábban szégyenletes dolog lett volna pártkatonát ültetni a köztársasági elnöki székbe, most meg nem? Korábban nem szabadott napi érdekek mentén törvénykezni, most meg de?

Jó és építő hadjárat darálta fel a budapesti „baloldalt”, amikor napvilágra kerültek a BKV-s ügyek vagy a Nagykörút-menti kerületek városromboló ingatlanpanamái. Most azonban, akinek teljhatalom van a háta mögött, már ebben is előzhet? Baloldali haveroknak régi épületeket átjátszani majd hagyni, hogy lerombolják őket, csúnya dolog volt, de az V. kerületi haver lerombolhatja a Bécsi utca páros oldalát? A Bécsi utcai tervekben ráadásul nemcsak azt a pénzéhes vállalkozót érhetjük tetten, aki a különféle építészeti korszakok emlékeit válogatás nélkül veszi semmibe, hanem azt az izzadságszagú „felülről lenézve találjuk ki Budapestet” törekvést is, amely szintén a totalitarizmusra emlékeztető gondolati séma. Az új városépítők doktriner és lesajnáló módon megpróbálnak kitalálni egy teljesen új valóságot ahelyett, hogy egyszerűen csak kinyitnák a szemüket, és meglátnák Budapestben a szerves fejlődés lehetőségét. Vagy csak ennyire sürgető már ellentételezni a haverok nyolc szűk esztendő alatt tett szívességeit?

A BKV-s ügyekhez hasonló gazságok felderítése is ellehetetlenül, ha titokká válik a köztulajdonú cégek gazdálkodása. Cui prodest? Ha nem valaminek az elkendőzésére, akkor mi végett kell olyan falakat emelni a nyilvánosság elé, melyekről Hagyó és Demszkyék haverjai vagy a sukorói kaszinóépítők is csak álmodtak?

Ha gyorsan nem rázza meg valaki a NER embereit, nem mással fog minden nap szembesülni a középületekbe betérő egyszeri polgár, mint hogy az új többség a teljhatalmával lassan már ugyanazt és ugyanúgy építi mint annak idején a régi. Ebből a szempontból ez a kifüggesztősdi egyáltalán nem is álságos. Inkább egy freudi elszólás.

Szólj hozzá!

Címkék: parlament lmp narancsuralmi rendszer

Álláshirdetés

2010.07.08. 15:59 LMP-Zala

A Lehet Más a Politika Zala Megyei Szervezete alkalmazottat keres zalaegerszegi titkár-ügyintéző munkakörbe. Feladatai: elektronikus levelezés bonyolítása, szervezés, ügyintézés, közterületi megjelenés a párt színeiben. Feltétel: önálló munkavégzés képessége, jó szervező és tárgyalókészség. Munkaidő 6 vagy 8 órában, bérezés megegyezés szerint. Jelentkezés fényképes önéletrajzzal július 25-ig e-mailben a következő címre: zala@lehetmas.hu

Szólj hozzá!

Címkék: zala álláshirdetés zalaegerszeg lmp

Viccnek is durva lenne…

2010.07.02. 21:20 LMP-Zala

Egy ma megjelent kormányhatározat arra szólítja fel az állami intézményeket, hogy tegyék ki a falaikra a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot. Az LMP már a parlamenti határozat elfogadásával sem értett egyet, hiszen az együttműködést nem lehet dagályos politikai nyilatkozatokkal létrehozni.

A nyilatkozat közzétételére vonatkozó kormányzati szándék a 20. századi magyar történelem legrosszabb korszakait idézi. A nem központi kormányzati szervek esetében a kormányhatározat ugyan nem teszi, nem is teheti kötelezővé a nyilatkozat közzétételét, ám felkéri azok vezetőit, hogy ők is gondoskodjanak a közzétételről. Ezzel a kormány tulajdonképpen hűségnyilatkozatot követel a független állami intézményektől. Ez nem az együttműködés, hanem a félelemkeltés rendszere. Nincs szó, amivel ki tudnánk fejezni, hogy az LMP mennyire elképesztőnek tartja ezt a határozatot. Első hallásra nem is hittük el, hogy igaz lehet. Viccnek is durva lenne.
 
Budapest, 2010. július 2.

Szólj hozzá!

Címkék: narancsuralmi rendszer

Hova tartozik az LMP?

2010.06.25. 23:52 LMP-Zala

Békés megyei blogunk rövid írását közöljük.


Sokan követelik: valljunk szint, hova tartozunk: a jobboldalhoz, vagy a baloldalhoz?

Nos, a XIX. században a fő politikai meghatározó kategóriák a konzervatív és a liberális voltak. A XX. században a jobb és baloldal megkülönböztetés vált meghatározóvá. A XXI. században új fogalom párral kell megismerkedjünk. A pár egyik fele az ökopolitika. (Az LMP ökopolitikai pártként határozza meg magát.) A másik fogalom még nem kristályosodott ki. Talán a struccpolitika szó írná le a legjobban.

Szólj hozzá!

Címkék: lmp

Eltűnik-e a helyi demokrácia? 2

2010.06.13. 13:24 LMP-Zala

Az LMP kampányt indított "9 nap a demokráciáért" címmel az önkormányzati váélasztási törvény antidemokratikus, aránytalan módosítása miatt a lent részletesen ismertetett demokratikus alapértékek fideszes gőzhenger általi eltaposása ellen tiltakozva. Központi anyagunkból idézünk:


Helyi véleménynyilvánítás

A véleménynyilvánítás szabadsága a legalapvetőbb emberi jogaink egyike, a szólásszabadság része. Az ókori római kifejezés a felszólalás lehetőségét, az „elégedetlen morgolódáshoz” való jogot jelentette a nép számára. Ha a Fidesz-KDNP által elfogadott önkormányzati törvény hatályba lép a helyi véleményformálás csatornái egyetlen párt, egyetlen gondolat ellenőrzése alá kerülnek, hiszen az indulásnál és később a választási rendszer aránytalansága miatt a szavazásnál is szinte ellehetetleníti az eltérő véleményt, akár kritikát megfogalmazó civil szervezeteket, társadalmi kezdeményezéseket és ellenzéki pártokat. A nemzeti együttműködés a Fidesz-KDNP számára azt jelenti, hogy csak olyan pártok és szervezetek nyilváníthatják ki a véleményüket az ország és saját településük dolgairól, akik mindenben osztják a legnagyobb kormánypárt elképzeléseit. Kilenc napunk maradt arra, hogy megvédjük a vélemények és nézőpontok sokszínűségét, hogy megvédjük a helyi véleménynyilvánítás szabadságát.

Sportszerűség a közéletben

A fair play szellemisége nem csak a sport világában, hanem egy civilizált társadalomban az élet minden területén követendő norma kell, hogy legyen. És bár a mögöttünk hagyott húsz évben erre a politika kevés példát szolgáltatott mégis fontos, hogy a sportszerűség visszatérjen a törvényhozásba és helyi képviselőtestületekbe egyaránt és megkerülhetetlen része legyen annak a politikai kultúrának, amely a valódi együttműködést keresi és nem a másként gondolkodók kiszorításán fáradozik. A Fidesz-KDNP által elfogadott törvény egyoldalúan, politikai és szakmai egyeztetés nélkül, drasztikusan avatkozott be a helyi képviselőtestületek összetételét meghatározó szabályozásba. A kormánypártok szerint a demokrácia egy olyan játék kell, hogy legyen, ahol egyedül ők hozzák a szabályokat, ők jelölhetik ki a bírót, a pálya egésze a feleannyi játékossal játszó ellenfél felé lejt, a meccsre pedig saját nézőket hozhatnak. Kilenc napunk maradt arra, hogy a veszélyes játékot űző kormánypártokat visszatereljük a józan ész útjára és kiálljunk azért, hogy a sportszerűség, a fair play szelleme visszatérjen a közéletbe és ne tűnjön el a politika lomtárában.

Egymás meghallgatása

Európa demokratikus országaiban a konszenzus keresése, az együttműködés, a közös pontok megtalálása nem pusztán politikai gesztus vagy jól felfogott érdek, hanem alapvető, automatikus, ösztönös viselkedés, amely a közélet működésének és működtetésének szerves része. Az egyeztetési kötelezettség elvét nem pusztán jogszabályok írják elő, hanem az egymásra odafigyelő, egymást meghallgató politikai pártok, civil szervezetek és szakmai érdekképviseletek magukra nézve is kötelezőnek fogadják el. Példátlan arroganciáról és a nemzeti együttműködés kitűzött céljaink totális tagadásáról tanúskodik a Fidesz-KDNP önkormányzati törvénye, amelyet egyeztetés nélkül, az érintett szakmai, civil és politikai szervezetek bevonása nélkül hoztak meg. Kilenc napunk maradt arra, hogy megvédjük az egyeztetés és együttműködés demokratikus hagyományait.

Átlátható helyi döntéshozatal

A politika becsületét, a döntéshozókba vetett bizalmat vissza kell szerezni. A hatalom sáncain belül lévők a közösség érdekeire hivatkozva sok esetben háttéralkukkal, mutyizással hozzák meg önös érdekeiknek megfelelő döntéseiket, miközben a polgárokat információs vákuumban tartják. Olyan országos és helyi döntéshozatali eljárásokat akarunk, amely során a polgárok lehetőséget kapnak arra, hogy ellenőrizék a hatalmat, átlássák a döntési folyamatokat. A Fidesz-KDNP önkormányzati törvénye azt a célt is szolgálja, hogy a lehető legkevesebben a lehető legkevesebb információval rendelkezzenek a meghozott döntésekről. A helyi demokrácia akkor lehet erős, ha világnézetre való tekintet nélkül a helyi képviselőtestületekben a politikai paletta valamennyi szereplője, szakmai és civil szervezetek képviselői biztosítják a túlhatalomra törekvő kormánypárt döntései fölötti ellenőrzést. Kilenc napunk maradt arra, hogy a civil szervezetek, ellenzéki pártok képében megerősítsük azokat az ellensúlyozó, ellenőrző erőket, amelyek a nyilvánosság tájékoztatásával átláthatóságra és korrektségre kényszeríthetik a helyi döntéshozás csúcsain majd helyet foglaló Döbrögik világát.

Állampolgári részvétel

Meg kell nyitni a politikai teret az állampolgári részvétel számára. A helyi döntéshozók elemi érdeke, hogy a határozatokat végre is hajtsák. Ez csak akkor lehetséges, ha a kezdeményezések a polgároktól erednek és a megvalósítás a közösség minden tagjának érdeke. A tudatosság, az eljárások ismerete, az érdekérvényesítő képesség kifejlesztése nem csak az egyén, a kis- és nagyobb közösség érdeke, hanem a jó állam működésének is alapfeltétele. A Fidesz-KDNP javaslata bedugaszolja, valósággal eltorlaszolja az állampolgárok helyi döntéshozatalban való részvételének csatornáit. Az önkormányzat a lokális problémák megoldásának terepe, ezért nem kiszorítani, épp ellenkezőleg: erősíteni kell az adott település, településrész problémáit legjobban ismerő, az ott élő emberek demokratikus részvételéből épülő társadalmi kezdeményezéseket, civil szervezeteket. Kilenc napunk maradt arra, hogy kifejezzük tiltakozásunkat és kiálljunk az aktív, tudatos választópolgárok közügyekben való részvételi jogáért!

Fékek és ellensúlyok

A hatalommegosztás felvilágosodás korabeli elvének alkalmazása, a fékek és ellensúlyok beépítése a demokratikus intézményrendszer működésébe a modern, polgári demokráciák születése óta a döntéshozók egyik legfontosabb célkitűzése, törekvése. Mit jelent ez a mindennapokban? Olyan kormányt, amely nem saját magát ellenőrzi, hanem a parlamentnek felelős. Olyan kiegyensúlyozott igazságszolgáltatást, amely nem függ az aktuális politikai széljárástó és döntéseiben kizárólag a törvények betűjét és szellemét követi. Olyan helyi döntéshozatalt, olyan önkormányzatokat, amelyek ellenőrzik és kontrollálják a központi kormányzati törekvéseket, de amelyek maguk is elszámolással tartoznak ellenzéküknek és választóiknak. A Fidesz-KDNP törvénye ezt az évszázadokon átívelő demokratikus hagyományt veti el, rúgja fel azzal, hogy eleve ellehetetleníti a civil szervezetek, ellenzéki pártok részvételét a helyi döntéshozatalban. Kilenc napunk maradt arra, hogy a demokrácia tartópilléreit jelentő fékek és ellensúlyok működő rendszerét megerősítsük és értésére adjuk a kormányoldalnak, hogy Magyarország polgárai nem kérnek a Fidesz-KDNP pártállami módszereiből, az ellenőrizhetetlen, kiegyensúlyozhatatlan kormányzati túlhatalomból.

Civil kontroll

A különböző testületek működése – legyen az bármilyen jól szabályozott – mindig akad működési zavar, legyen az a tárgy hiányos ismerete vagy az egyéni szimpátia miatt. A tárgyat jól ismerő, senkinek el nem kötelezett polgári kontroll elengedhetetlen. A civil kontroll nem csak döntéshozókat óvja a hibázástól, hanem erősíti az együttműködést a testületek és az emberek, a helyiek és az országos intézmények között. A Fidesz-KDNP törvénye a civilek kritikus és sokszínű hangját némítaná el azért, hogy kontroll nélkül, magyarázat és elszámoltatási kötelezettség nélkül kormányozhasson. Kilenc napunk maradt arra, hogy megvédjük a civil társadalom képviselőit, a sokszínű véleménynyilvánítást biztosító alternatív, környezetvédelmi, városvédelmi, szociális civil szervezeteket, társadalmi kezdeményezéseket és szakmai érdekképviseleteket attól, hogy kiszoruljanak a helyi döntéshozatalból és ne tudják ellátni társadalmi küldetésüket a döntéshozók felügyeletét, a sokszínű, sok nézőpontú civil vélemények és értékek artikulációját.

Közbizalom

A közbizalom szintje valamennyi politikai szereplővel és intézménnyel szemben immár tartósan a mélyponton van. Ezt a Fidesz-KDNP azzal kívánja tovább fokozni, hogy olyan törvényt hoz, amely kikapcsolja a közbizalom biztosításnak legfontosabb garanciáit a helyi döntéshozatalból. A közbizalom visszaállításnak legfontosabb eleme, ha tágítjuk és nem szűkítjük azt a kört, akiknek lehetősége van ellenőrizni a választott tisztségviselőinket. A kormány mégis pont az ellenkezőjére készül. Rácsapja az ajtót azokra, akik erősíthetnék a közbizalmat. A Fidesz-KDNP rövid távú hatalmi érdekeit ugyan jól szolgálja a megszavazott önkormányzati törvény, de ha a kormányzó párt így folytatja a kétharmados támogatottsága tiszavirág életű lesz. Kérdés, hogy ezek után lesz esélye bármelyik más politikai erőnek, hogy elnyerje a választók őszinte bizalmát? Ez a törvény alkalmatlan arra, hogy visszanyerje az elvesztett közbizalmat, sőt még jobban erodálja az emberek hitét abban, hogy bízhatnak a képviselőikben, az önkormányzatban, a helyi intézményekben. Kilenc napunk maradt arra, hogy megmutassuk: vannak még olyanok, akik hisznek a demokráciában, a hatalmat nem saját politikai oligarchia kiépítésre használják, hanem vissza akarják szerezni az állampolgárok demokratikus intézményrendszerbe és a döntéshozókba vetett bizalmát!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: fidesz önkormányzat törvény mutyi

Eltűnik-e a helyi demokrácia?

2010.06.08. 21:56 LMP-Zala

A ma elfogadott új önkormányzati választási törvény a 10000 lakos feletti városok esetében az egyéni képviselők arányát 70%-ra növeli. Ez annyit tesz, hogy egy 40%-os párt simán megszerzi a képviselőtestületek kétharmadát, a többiek (60%) meg marakodjanak a pár (30%-nyi) listás helyért. Az LMP tiltakozásként ez, és a többi nehezítés (helyenként négyszer annyi begyűjtendő ajánlószelvény, a gyűjtési idő drasztikus lerövidítése), a civil szféra és a kis pártok ellehetetlenítése ellen, a szavazás előtt kivonult a parlament ülésterméből.

Az LMP szerint a Fidesz nem tudott ellenállni a rövid távú politikai céljainak, és a szavazók arányos képviselete helyett saját javára igyekszik a választók jó kormányzással való meggyőzése helyett adminisztratív szabályozókkal átbillenteni a mérleget.

Ez a törvény nem a kisebb képviselőtestületkeről, hanem a kormányzó párt önkényéről, és az arányosság elvének megcsúfolásáról szól. A képviselőtestületek ezután még kevésbé fogják tükrözni a választói akaratot, amely kedvez a gyenge ellenzéknek, azaz a helyi kiskirályságok kialakulásának, fennmaradásának. Ez a korrupció melegágya.

A kisebb képviselőtestületek mellett pedig szélesedik a testületen kívüli szakértők foglalkoztatási lehetősége, ami előre vetíti, hogy semmilyen megtakarítás nem fog származni a képviselők számának csökkentéséből.

A Fidesz ezt akarja. Az LMP nem. És Önök?

Szólj hozzá!

Címkék: választás fidesz önkormányzat törvény narancsuralmi rendszer

Zalai tag az LMP új Országos Választmányában

2010.06.06. 17:00 LMP-Zala

Az LMP vasárnap megtartotta tisztújító kongresszusát Balatonalmádiban. A kongresszus a testületbe beválasztotta Mező Jánost, a zalaszentgróti körzet egyéni jelöltjét.

Sok sikert kívánunk munkájához!

Szólj hozzá!

Tisztújítás Zalában

2010.06.04. 10:04 LMP-Zala

Az LMP mostanában belső ügyeivel van elfoglalva, hogy aztán az önkormányzati választásoknak újból teljes erővel neki tudjon indulni. Tartottunk megyei tisztújítást, új választmányt és koordinátort választottunk, megyei szimpatizáns-találkozót. Most hétvégén pedig országos tísztújításra készülünk. Közben pedig loholunk a Fidesz (egyébként minőségben is meglátszó) törvényhozási versneyfutását követve... Szakértőink árgus szemekkel figyelik a javaslatokat, például az önkormányzati választási rendszer felforgatását. A kétharmad az kétharmad, de véleményük még a legkisebbeknek is lehet...

Szólj hozzá!