HTML

LMP Zala megye

Az LMP Zala megyei szervezetének hírei, eseményei, rendezvényei. zala(kukac)lehetmas.hu

Üzeneteink

lehetmas.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá zalaegerszegi pártok és szervezetek

2010.12.23. 00:23 LMP_ZALA

A Közösen Zalaegerszegért címet viselő nyilatkozatról Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette: akár országosan is példaértékűvé válhat a kezdeményezés, amelyet egy kivétellel minden olyan párt és szervezet vezetője aláírt, amely részt vett az októberi önkormányzati választáson.

A nyilatkozatot a Fidesz-KDNP, az MSZP, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) és a közgyűlésen kívüli Lehet Más a Politika helyi vezetői írták alá.

A polgármester elmondta: a Jobbik mindvégig részt vett a dokumentumról szóló tárgyalásokon, de végül közölték, hogy az alapcélokkal ugyan egyetértenek, de szerintük az aláírással ellenzéki jogaikat korlátoznák.
A kezdeményezést felvető Gyutai Csaba elmondta: bár bizonyos ügyekben a közéleti szereplők esetleg egymástól eltérően gondolkodnak, de a legfontosabb stratégiai célok azonosak. Ezért is foglalták írásba a városfejlesztési törekvéseket, amelyek között szerepel a város megközelíthetőségének javítása, a Szombathely-Nagykanizsa-Zalaegerszeg gazdasági tengely létrehozása, az M9-es út megépítésének előmozdítása.

Támogatják egy térségi munkahelyteremtő, gazdaságfejlesztő program országos elfogadtatását, a zalaegerszegi Deák Ferenc Gazdaságélénkítő Program révén az Új Széchenyi Terv lehetőségeihez való kapcsolódást. A város út- és közműfejlesztését, az ökováros programját, valamint a helyi szakképzés reformját ugyancsak minden aláíró közös célként fogalmazta meg.

A pártok részről elsőként szót kapó Kiss Ferenc, az MSZP frakcióvezetője a sajtótájékoztatón kifejtette: a város és a városban élők érdekeit kell képviselniük közgyűlési tagként, és ebben a nyilatkozatban ez megjelenik, ezért tudják támogatni. A stratégiai célok közösek, még ha az oda vezető utat esetleg másképp is gondolják - tette hozzá.
Major Gábor, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: minden párt érdeke, hogy megőrizze a saját arculatát, de vannak célok, amelyekkel kötelességük egyetérteni. Úgy fogalmazott: abban bíznak, hogy "nemcsak díszlap lesz ez a megállapodás", hanem egy valódi együttműködés kezdete, amelyhez a szocialisták is felajánlják kapcsolatrendszerüket.

Tóth László, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a pártok, szervezetek választási programjai szinte ugyanazokat a célokat fogalmazták meg. A "részletkérdésekben voltak, vannak és lesznek is viták", de ezeknek nem arról kell szólnia, hogy miként nem lehet megvalósítani az elképzeléseket.

Kocsis Gyula, az EZE elnöke azt mondta: egyesületi tagjaik általánosságban egyetértenek a dokumentum megfogalmazásaival. Azért is írták alá, mert nemcsak asszisztálni kívánnak a város gyarapítását szolgáló célok megvalósításához, hanem abban tevékenyen részt is kívánnak venni.

Paksy Zoltán, az LMP választmányi tagja elmondta, hogy bizonyos fenntartásokkal támogatják a nyilatkozatot, de nem a célok és elvek ellen fogalmazták meg aggályaikat. Fenntartásaik inkább a jövőbeni megvalósításról szólnak, mert szeretnék, ha a közpénzek elköltése átláthatóan zajlana, továbbá nem ismertek az Új Széchenyi Terv és így a helyi gazdaságélénkítő program vagy az ökováros megvalósíthatóságának részletei.

A zalaegerszegi közgyűlésben az októberi választások eredményeként a Fidesz-KDNP jelöltjei 12 helyet szereztek, az MSZP és a Jobbik két-két mandátumot nyert, az EZE pedig egy helyet foglalhatott el.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp-zala.blog.hu/api/trackback/id/tr382533836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása