HTML

LMP Zala megye

Az LMP Zala megyei szervezetének hírei, eseményei, rendezvényei. zala(kukac)lehetmas.hu

Üzeneteink

lehetmas.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

Népesedési Kerekasztal ajánlásai

2010.11.10. 17:21 LMP_ZALA

A kormány vegye komolyan a Népesedési Kerekasztal ajánlásait!

 

Az LMP a Kopp Mária által vezetett, 32 szervezet részvételével létre jött Népesedési Kerekasztal által májusban a kormány számára megfogalmazott javaslatokat (http://www.3kiralyfi.hu/home/nepesedesi-kerekasztal-1/2-munkacsoport---csalad-es-munka/javaslatok) – melyeket nemzetközi szakmai konszenzus övez és tudományosan alátámasztották – vette alapul és egészítette ki, amikor Ertsey Katalin határozati javaslatot (http://www.parlament.hu/irom39/01439/01439.pdf) nyújtott be a parlamentnek a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért. A javaslatot azonban szerdán az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság tárgysorozatba sem vette.

 

A Népesedési Kerekasztal alapelveit osztja az LMP:

 

n  Senkit nem lehet kényszeríteni a gyermekvállalásra,

n  de a kívánt, tervezett gyermekek vállalását kell segíteni.

n  A magasabb végzettségű nőkkel és férfiakkal szemben súlyos negatív diszkrimináció érvényesül, ha a gyermekvállaláshoz való jogukat akarják érvényesíteni.

n  Biztosítani kell, hogy ők ne kerüljenek hátrányba a velük azonos korú gyermektelenekkel szemben.

A javaslatok alapját azok a tudományos kutatások adják, amelyek kimutatták: ott magasak a születési ráták, ahol megteremtik a lehetőséget arra, hogy az anyák rugalmasan, fokozatosan térhessenek vissza a munkába. Ennek legfőbb eszközei a kiterjedt nappali ellátás és a rugalmas munkahely.

Nappali ellátás:

 

-          A legsürgetőbb a bölcsődei ellátás fejlesztése a bölcsődével ellátatlan területeken. Szükség van a családi napközik és családi gyermekfelügyelet dinamikus bővítésére. A kormány azonban a családi napközik (CSANA) támogatását befagyasztotta, a bölcsődei normatívát csökkentette.

-          A szülők fizessenek a bölcsődei ellátásért, a munkáltatók ehhez a díjhoz béren kívüli juttatás formájában járuljanak hozzá. A kormány ezzel nem foglalkozott.

-          Béren kívüli juttatások közé fel kell venni egy utalványt, amelyet a gyerek ellátását, a háztartási munkát segítő szolgáltatások igénybevételéhez lehetne felhasználni. A kormány ezt úgy „oldotta meg” a cselédtörvénnyel, hogy nem ad egészségügyi- és nyugdíjbiztosítást ezeknek az alkalmazottaknak.

-          Ösztönözni kell a munkaadókat, hogy létesítsenek bölcsődei férőhelyeket, CSANÁ-k támogatását, szövetkezzenek ezek közös létesítésére. A kormánynak nincs ilyen terve, a feladatot az önkormányzatokra hárítja, de forrást nem biztosít hozzá.

Rugalmas munkahely:

 

-          Start-részmunkaidő kártya, amely átmeneti járulékkedvezménnyel honorálná a rugalmasan foglalkoztatót. (Az LMP ezt kiegészíti a saját mikrovállalkozását építő, önfoglalkoztató nők részmunkaidős, fokozatosan teljessé váló járulékát.) A kormány kivezeti a Start plusz kártyát (10 és 20 százalék 2 évre), és helyette van a 27-ről 20 százalékra csökkentett járulék a munkakör megosztása esetén, de csak új belépőknek – éppen a visszatérő nőket nem segíti, teljesen életszerűtlen.

-          Áttörést jelentene, ha a közszféra nagyobb arányban élne a részidős és egyéb rugalmas foglalkoztatás lehetőségével.

-          Gyes megtartása, legalább utalvány formában, ami gyermekfelügyeletre fordítható – 8 órás munka mellett is. A kormány azonban elveszi a GYES-t mindenkitől, aki 8 órában dolgozik, többnyire kényszerből.

A helyzet illusztrálására egy idézet a közszférában dolgozó, sérült gyereket nevelő anyukától:

„Most néztem a NEFMI honlapján a Gyessel kapcsolatos törvénytervezetet, és ha jól látom, 30 óránál többet nem lehet dolgozni a tervezet szerint a fogyatékos/ tartós beteg gyerek mellett sem. Arról nem is beszélve, hány egyedülállót és ikrest érint! Éljen, 25 ezer forintot húznak ki a zsebemből, amit a fogyatékos gyerekem fejlesztésére fordítok, és nem véletlenül dolgozom heti 40 órában mellette.
Talán szólni kéne a kdnp/fideszes vezetőknek, hogy nincs az a közigazgatási szerv, ami 30 órás munkát engedne...”

 

Az LMP hangsúlyozza: nem pusztán szép elgondolás, de gazdasági számítások támasztják alá a női foglalkoztatás és a versenyképesség szoros összefüggését – legutóbb a Davos-i Világgazdasági Fórum kutatása mutatta ezt ki.

 

Ezért érthetetlen, hogy miért teszi az ellenkezőjét a kormány annak, amivel elérhetné a célját: az 1 millió munkahelyet és 1 millió gyereket.

Az országban uralkodó konzervatív szemlélettel nem magyarázható, hiszen egy új kutatás szerint (szintén a NK tagja, Dr. Pongrácz Tiborné, KSH Népességkutató ig.h.) az attitűdök drámaian megváltoztak, már a 8 általánost végzett férfiak is a kétkeresős családmodellt tartják helyesnek, és nem azt, hogy a férj dolgozik, a nő otthon van a gyerekekkel. Az iskolázott férfiak és a nők maguk már rég így gondolják. Fel sem tételezzük, hogy a kormány ne lenne tisztában ezekkel a tényekkel, ne azt tenné, amire az általa felkért NK javaslatai irányulnak, vagy azért döntenek ellentétesen, mert férfiak döntenek nőkről.

 

 

Budapest, 2010. november 10.

 

 

                                                                                                                      LMP Sajtó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp-zala.blog.hu/api/trackback/id/tr182438928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása